Viskas apie sriubas

Sriuba – skystas valgis, dažniausiai gaminamas verdant ingredientus vandenyje, kol išgaunamas norimas skonis. Sriuboms dažniausiai naudojama mėsa,maržovės, ankštinės daržovės, įvairūs prieskoniai. Maisto gamyba verdant paplito tik išradus vandeniui nelaidžius indus maždaug prieš 5000 metų. Dabartinis sriubos supratimas susiformavo apie 18 amžiuje.
Sriubas galima skirstyti įvairiai – į mėsiškas ir daržovines, karštas ir šaltas, tirštas ir skystas. Skystos karštos mėsiškos sriubos pavyzdys – sultinys, šaltos sriubos – šaltibarščiai. Dauguma šaltų sriubų – saldžios sriubos su vaisiais, valgomos karšto sezono metu.

Truputi istorijos - Iki 17 amžiaus buvo valgomos tirštos sriubos, tepamos ant duonos, vėliau, maždaug tuo metu, kai išrastas šaukštas, pradėjo populiarėti ir skystesnės sriubos.
Komercinės sriubos atsirado 19 amžiuje, išradus konservų dėžutę.

Ypatingai skani aštri čili sriubytė: 
Produktai:
500 g jautienos faršo
2 svogūnų
500 g pomidorų
400 g konservuotų pupelių pomidorų padaže
1 paprikos
1-2 čili pipirų 
2-3 skiltelių česnako
80 g tarkuoto sūrio
aliejaus
maltos kalendros
druskos, maltų juodųjų pipirų, petražolių
500 g jautienos faršo
2 svogūnų
500 g pomidorų
400 g konservuotų pupelių pomidorų padaže
1 paprikos
1-2 čili pipirų 
2-3 skiltelių česnako
80 g tarkuoto sūrio
aliejaus
maltos kalendros
druskos, maltų juodųjų pipirų, petražolių
Gaminimas:
Jautienos faršą šiek tiek apkepiname nedideliame kiekyje aliejaus (2 valg. šaukštai). Svogūnus, česnaką, čili pipirus susmulkiname, papriką supjaustome kubeliais ir pakepiname keletą minučių kartu su jautienos faršu. Pomidorus nuplikome verdančiu vandeniu, nulupame odeles, supjaustome kubeliais ir patroškiname kartu su jautiena apie 20 min. Supilame konservuotas pupeles pomidorų padaže, prieskonius ir dar patroškiname 2-3 minutes. Jei čili sriuba per tiršta, galima įpilti pomidorų sulčių. Čili sriuba pabarstoma tarkuotu sūriu, smulkintomis petražolėmis ir patiekiama į stalą. Čili sriuba skanu su paskrudinta baltos duonos riekele užtepta sviestu ir pabarstyta smulkintomis petražolėmis.