Kelionės ir maistas dera taip pat kaip lėktuvai ir oro uostai, todėl
kiekvienoje kelionėje turėtų būti išmėginama vietinės virtuvės šedevrų.
Pateikiame 10 šalių, kurias verta aplankyti ne tik dėl gamtos,
architektūros ar kultūros, bet ir dėl puikios virtuvės. Daugelyje šalių
netgi primygtinai rekomenduojame pasimokyti vietinės virtuvės paslapčių.
TAILANDAS
Įsikūrusi tarp Indijos, Kinijos ir Okeanijos, Tailando virtuvė yra
apjungusi viską, ką geriausio turi jos kaimyninės šalys. Patiekalai
paprastai pasižymi aštrumu ir stipriu skoniu, naudojama daug česnako ir
čili pipirų (ypač phrik khii nuu, kurie verčiant pažodžiui
reiškia „pelių šūdukų pipirai“). Taip pat mėgstamos laimo sultys,
kalendra, citrinžolė, suteikiantys Tailando virtuvei ypatingo atspalvio.
GRAIKIJA

Nuo alyvuogių iki aštuonkojų, tikrasis graikų virtuvės skonis pasižymi
šviežumu. Graikų virtuvė subtili, čia nėra svarbiausia maišyti kuo
daugiau ingredientų, o mėgautis šviežia krosnyje kepta duona, sultingais
pomidorais, šviežiomis Viduržemio jūros gėrybėmis. Vidurdienio valgis
yra svarbiausias ir net jei tradiciškai trečiadieniais ir penktadieniais
yra pasninkaujama (nevalgoma mėsos), vegetarais taip pat pasirūpinama
kaip dera.
KINIJA
Nuo gatvės prekeivių koldūnais iki 4 žvaigždučių pokylių salių, Kinija
gali pasigirti viena geriausių pasaulio virtuvių. Yin ir Yang (balansas
ir harmonija) principai galioja ir lėkštėje: patiekalą dažniausiai
sudaro gaivinantys ingredientai (pvz., daržovės ar vaisiai) ir šildantys
produktai (pvz., aštrūs prieskoniai ir mėsa). Su kiniečių virtuve visų
pirma asocijuojasi ryžiai, tačiau nepamirškite ir makaronų, gaminamų su
beveik kiekvienu patiekalu. Taip pat atkreipkite dėmesį, kad dėl
istorinių ar geografinių priežasčių kiekvienas šalies regionas turi
skirtingų maisto gamybos subtilybių.
PRANCŪZIJA

Nuo sūrio ir šampano iki sraigių ir
baguette (batonų),
Prancūzija garsėja ypatingais maisto produktais. Kiekvieno Prancūzijos
regiono klimatas ir geografija turėjo įtakos ir maisto gamybos
įvairovei. Nors dauguma prancūzų pietus laiko svarbiausiu dienos maistu,
tačiau kelių valandų trukmės valgymas tampa vis retesniu dalyku.
Karališką pagrindinį dienos valgymą gali sudaryti iki 6 skirtingų,
namuose ruoštų,
plats (patiekalų).
ISPANIJA

Geriausia Barselonoje katalonų virtuvė yra žinoma ir aukštai vertinama
viso pasaulio gurmanų. Kaip ir kitų Ispanų regionų virtuvių, Katalonijos
virtuvė pirmenybę teikia prieskoniams, tokiems kaip šafranui ir
kmynams; taip pat mėgstami medaus saldainiai. Plati ingredientų įvairovė
ir jų derinimas tarpusavyje suteikia Ispanijos virtuvei papildomų balų:
mėsa ir jūros gėrybės gaminamos su įvairiausiais padažais. Vakarienė
yra pagrindinis valgis, tačiau niekad anksčiau nei 9 val. vakaro.
MEKSIKA

Ar norėtumėt paragauti magiško skonio
enchilada? Meksikiečių
gebėjimas žavėti ir kerėti jaučiamas ir maisto gaminime, ypač per
šventes. Meksikiečių virtuvė pasižymi stipria ispanų virtuvės, turinčios
prancūzų ir afrikiečių prieskonių, įtaka. Vieni pagrindinių virtuvės
akcentų – pupelės ir kukurūzai, naudojami daugumoje tradicinių
patiekalų, tokių kaip
tacos,
enchiladas ir
quesadillas. Ir nepamirškime to kirminuko, laukiančio tradicinio
Mezcal butelio dugne.
ITALIJA

Italijos maisto produktai yra bene svarbiausios Italijos eksporto
prekės, tačiau tikrai ne be priežasties. Nepaisant visų skirtumų,
pasitaikančių dėl regionų geografijos, yra patiekalų, būdingų visai
šaliai. Kokių? Pavyzdžiui, plonapadžių apskrudusių picų,
al dente makaronų ar
risottos.
O iš gėrimų? Atsakymas vienas – kava. Italai ją ruošia tobulai: nuo
pupelių skrudinimo iki subtilaus išpuoselėto skonio išgavimo ir
pateikimo puodelyje.
Perfecto!
INDIJA

Indijos proteininė virtuvė keičiasi keliaujant iš vieno regiono, miesto
ar valstijos į kitą. Pagrindinis virtuvės akcentas – ryžiai pietuose ir roti šiaurėje. Tradiciškai jie gardinami dhai,
daržovėmis ir čatniu. Kartais gali būti dedama ir mėsos ar žuvies.
Galiausiai, nesvarbu, koks tai patiekalas, jis būtinai kvepės egzotiškų
prieskonių gausa.
JAPONIJA

Dauguma japonų restoranų specializuojasi į konkretaus patiekalo gamybą ir subtilybes, pvz., yakitori (keptos vištienos ar daržovių iešmeliai), sushi arba sashimi (žalia žuvis), tempura (plonyčiai kepti ingredientai) ir ramen makaronai. Japonų virtuvės viršūne laikomas kaiseki
(atsiradęs kaip arbatos ceremonijos priedas), kurį sudaro ingredientai,
jų apdorojimas, paruošimas ir ceremonija, skirti keliems skirtingiems
patiekalams ir atskleidžiantys subtilų valgymo meną.
INDONEZIJA IR MALAIZIJA

Indonezijos ir Malaizijos virtuvės yra didžiuliai įvairiausių virtuvių
mišiniai – kiniečiai, portugalai, indai, kolonistai ir prekybininkai –
visi jie įtakojo indoneziečių ir malaiziečių virtuvės pagrindinius
ingredientus ir maisto gaminimo pobūdį. Ryžių paplitimas ir populiarumas
yra natūraliai nulemtas derlingų ryžių auginimo laukų, o prieskoniai
yra tarsi visų atvykėlių ir prekybininkų keliautojų palikimas.
Indonezijos ir Malaizijos virtuvės nėra sudėtingos, o patiekaluose
jaučiasi ingredientų atskiras skonis, paprastumas ir esmė.